تاسیسات ساختمان چیست؟ بررسی 2 نوع تاسیسات ساختمانی کلینیک ساختمانی تاسیسات سامان-بوتانب

کلیه امکانات هر ساختمان، اعم از امکانات سرمایشی و گرمایشی، برقی، روشنایی، صوتی و تصویری، آب و فاضلاب، بهداشتی تا کوچکترین اعضاء مانند انواع ترموستاتدر راستای تأمین آسایش ساکنان آن است. برای اینکه تاسیسات الکتریکی نیاز به دقت بالایی در نصب و اجرا دارد باید توسط مهندس تاسیسات برقی صورت گیرد. سیستم‌های برقی در داخل دیوارها و مکان‌هایی که نیاز به روشنایی در آنجا است تعبیه می‌شوند. این سیم‌ها از آن جایی که قابلیت گرم شدن را دارند نباید در هر مکانی از دیوارها قرار گیرند. زیرا ممکن است در اثر ایجاد گرما باعث بروز آتش‌سوزی در ساختمان شوند. مجموعه ای از سازه ها و تجهیزات که از طریق سیستم های داخلی وظیفه تامین رفاه ساکنین را دارند، تاسیسات مکانیکی نامیده می شود.

تاسیسات مکانیکی صنعتی مربوط به انتقال آب و فاضلاب، تصفیه آب آشامیدنی و تولید انرژی از سیالات می شود. تأسیسات برق جزو تأسیسات ساختمانی بوده که خود شامل اعلام حریق، تلفن، آنتن مرکزی، سیستم روشنایی می باشد. قابل ذکر است بخش بزرگی از برق به صورت جریان های متناوب مورد استفاده قرار می گیرد. سیستم های برق باید بطور حتمی و قطعی بطور ایمن نصب و راه اندازی گردند.

درب های اتوماتیک ساختمان

نیروی الکتریکی یا سیستم تعادل نیروی مورد نیاز برای حرکت آسانسور را فراهم می کند. هنگام طراحی آسانسور باید به نکاتی مانند نوع کاربری ساختمان، تعداد طبقات و واحدها، تعداد ساکنین، میزان ترافیک و … دقت نمود. لوله کشی های سرمایش و گرمایش و بخار در هر قسمت باید دارای شیر جداکننده باشند. استفاده از سیستم تهویه مطبوع در تاسیسات بیمارستان بسیار مهم می باشد. به دلیل وجود انواع میکروب و باکتری و حضور بیماران امکان انواع خطرات جانی در صورت عدم نصب سیستم تهویه مطبوع وجود دارد.

وظیفه هدایت سیگنال ها، امواج و جریان در سیستم آنتن مرکزی بر عهده کابل های اتصال می باشد. در شبکه اصلی توزیع، کابل تلویزیون باید دارای امپدانس ورودی ۷۵ اهم باشد. در گذشته برای ساختمان های ۳ الی ۴ طبقه به منظور تامین صوت و تصویر از آنتن های معمولی استفاده می شد. اما امروزه مجله خبری تاسیسات ساختمان از آنتن مرکزی برای تامین صوت و تصویر ساختمان های بلند یا برج ها استفاده می گردد. در این سیستم فقط یک آنتن تحت عنوان آنتن مرکزی در پشت بام ساختمان تعبیه می شود. از طریق یک کابل آنتن مرکزی تعداد زیادی تلویزیون برای دریافت امواج رادیویی و تلویزیونی به شبکه ها متصل می شوند.

قابل ذکر است اگر تأسیسات ساختمان ازکیفیت لازم و کافی و کارایی مورد نیاز برخوردار نباشد، نیاز به بازسازی زودتر از موعد خواهد داشت و هزینه راه اندازی و اجرا صرف شده در ساخت ساختمان به صرفه نخواهد بود. بهتر است بدانید امروزه با پیشرفت و ارتقای تکنولوژی و همچنین پیشرفت در حیطه ساختمان سازی منجر به هوشمندسازی تأسیسات ساختمانی گردیده و در نتیجه راندمان آن ها افزایش و ارتقا یافته است. از آنجایی که تأسیسات اهمیت و ارزش بسیار بالایی در ساخت سازه و افزایش طول عمر آن دارند ممکن است در صورت خرابی و مشکل به سازه آسیب وارد نموده وعمر سازه را کاهش نمایند.

تمام لوله کشی های که برای این سیستم های گرمایشی و سرمایشی مورد استفاده قرار می گیرند، با عنوان عمومی لوله کشی و عنوان تخصصی تاسیسات نام برده می شوند. بهتر است بدانید، نوع نصب و اجرای هر یک از این ابزارها نیز به متراژ ساختمان و تعداد طبقات آن بستگی دارد. تاسیسات ساختمانی شامل سیستم‌های گرمایشی و سرمایشی، تهویه مطبوع، گاز، آب، برق، تلفن، تخلیه فاضلاب، ارتباط داخل و خرج ساختمان، ارتباط بین طبقات است.

چراغ های مورد استفاده در سیستم روشنایی ایمنی فقط در زمان خطر عمل می کنند. محل نصب این چراغ ها معمولا در مسیرهای خروجی، مکان های تغییر ارتفاع، اتاق های کنترل، راه پله ها، تقاطع ها، مکان های پر خطر، راه پله فرار و مکان های بدون پنجره قرار دارد. یعنی با استفاده از سیستم روشنایی امنیت ساختمان را نیز فراهم کرده تا در مواقع اضطراری با خطر کمتری از ساختمان خارج شد.

  • زیرا در صورت خرابی ممکن است به سازه آسیب وارد و عمر آن را کوتاه کنند.
  • از دیگر وظایف تاسیسات ساختمانی مکانیکی میتوان به سیستم های هشدار خطر ، اندازه گیری مصارف، آسانسور و پله برقی اشاره نمود.
  • در حال حاضر اما برای تأمین آب، به تأسیسات آبرسانی شهری، سیستم‌های توزیع، مخزن‌های ذخیره‌سازی آب، سامانه‌های متعادل‌سازی جریان و فشار ورودی و خروجی، و تعادل فشار نیاز است.
  • باید تمام بخش های استخر مانند چراغ ها، پمپ ها، کنترل کننده های مواد شیمیایی، هیترها و … در کنترل تاسیسات استخر برای عملکرد بدون مشکل مدیریت شوند.
اهمیت و حساسیت بحث تهویه مطبوع در بیمارستان سبب شده است که طراحی تاسیسات مکانیکی آن را از پیچیدگی خاصی برخوردار کند. تاسیسات الکتریکی مدار انشعابی دارد تا برق فضاهای داخلی ساختمان را تامین می‌کند. سیم‌پیچی در مدار تاسیسات الکتریکی بر اساس مقدار جریانی که حمل می‌کند، است.

3# دستگاه اندازه گیری انرژی

به همین دلیل آگاهی و کسب اطلاعات لازم در حوزه تاسیسات ساختمانی و کاهش مصرف انرژی از جمله ملزوماتی است که مهندسین ساختمان باید بدان توجه کنند و آن را ارتقاء دهند. در واقع تاسیسات الکتریکی ساختمان انرژی لازم برای روشنایی، گرما و سایر مواردی که به انرژی برق وابسته است را با استفاده از اجزای مختلفی تامین کرده و هر یک را مدیریت می‌کند. تاسیسات مکانیکی که به باور بسیاری از افراد اصلی‌ترین بخش تاسیسات ساختمانی است و قلب تپنده آن محسوب می‌شود.